Evolutie van de gemeentefinanciën sinds 2006

Op 26 september 2012

In haar tijdschrift september-oktober 2012 pagina 3 verwijst de CD&V nogmaals naar haar schitterende resultaten gedurende haar beleidsperiode.

De gepubliceerde cijfers kloppen wel niet helemaal met onze gegevens. Zo wordt bij de uitstaande schuld alleen de leningschuld weergegeven en niet de volledige schuld.

Op basis van cijfers alleen conclusies trekken zonder verklaring en duiding heeft als risico om “te kort door de bocht” te gaan. Het cijfer van de schuld is immers een momentopname… en hoe groot is het bedrag van de onbetaalde facturen op het moment van de opname?

Bij gemeenten met een lage schuld is de oorzaak vaak een resultaat van besparingen met het oog op nieuwe investeringen in de nabije toekomst.

Wij hebben nooit beweerd dat de Pepingse financiën “ongezond” waren. Zo meldden wij op onze website begin 2012 onder de titel “ Pepingse financiën zijn gezond, dixit gemeenteraad 22/12/2011” onder andere het volgende :

“Wanneer de broodnodige en achterstallige investeringen uitgevoerd zullen zijn, weten wij niet… maar van zodra deze achterstand weggewerkt is, zullen de financiële reserves beduidend lager zijn dan deze van einde 2006. De uitstaande leningen van hun kant zullen dan weer beduidend hoger uitvallen als deze van einde 2006!”

Deze stellingname blijft onverminderd geldig!

Dat de CD & V blijft verwijzen naar Dexia….begrijpen wij niet al te best, maar toegegeven na zijn schitterend werk bij Dexia en zijn nieuwe uitdaging bij Fifa zal de Kloeke uit Vilvoorde, op korte termijn niet geroepen worden om orde te brengen in de Pepingse financiën.

Wij zullen de laatsten zijn om de conclusies van professor Herman Matthijs van de VUB en de RUG in twijfel te trekken, maar de professor werd alléén gevraagd de 308 Vlaamse gemeenten te beoordelen op basis van de beschikbare cijfers uit de databanken van het Agentschap Binnenlands Bestuur (Ministerie van Vlaamse Binnenlandse Zaken)!

Het rapport van de professor betreffende Pepingen verscheen in Het Laatste Nieuws op donderdag 5 april 2012 met onder andere ook de volgende conclusies :

  • De belastingen bleven gedurende 2007 – 2012 ongewijzigd
  • De schuld is met een kwart afgebouwd
  • De OCMW uitgaven zijn verdrievoudigd

 Had de professor alléén Pepingen te beoordelen, dan had hij tijd gehad om onder andere het volgende bij te voegen:

  • Het was onnodig de belastingen te verhogen want de jaarlijkse opbrengst steeg gemiddeld 5 % per jaar
  • De schuld afbouwen is kinderspel… want de grote projecten zijn voor de toekomst, dit volgens de burgervader in hetzelfde dagblad
  • De schuld afbouwen is kinderspel…dank zij de immense schuldkwijtschelding van de Vlaamse regering. Het gaat hier in hoofdsom over een terugbetaling van 435.700 € (materiële fout of angstvallig verzwegen???)

 Op basis van de cijfers uit de databanken van het Agentschap Binnenlands Bestuur hadden wij ook 8/10 gegeven en voor de vele recepties, toastjes, drinks, enzovoort van uitstekende kwaliteit (en kwantiteit) zelfs méér dan 8/10.

Pepingenaars die geïnteresseerd zijn in de analyse van Pepingen door de eminente professor Matthys in Het Laatste Nieuws van donderdag 5 april kunnen deze bekomen bij Gerard Defloo, oprichter en lijstduwer van de Pepingse N-VA afdeling.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is