Budget in evenwicht zonder de toekomst van Pepingen te hypothekeren.

Op 29 februari 2016

Het budget 2016 en het meerjarenplan 2014 - 2019, zoals op 23 februari  jl. voorgelegd aan de gemeenteraad, kan in eer en geweten goedgekeurd worden omwille van het positieve resultaat op kasbasis en omwille van de positieve autofinancieringsmarge.

Een bedrag van nagenoeg  3 miljoen investeringen werd voor de periode 2014 – 2019 altijd vooropgesteld als het maximum haalbare voor de gemeente Pepingen!

Enkele recente elementen zorgden voor nagenoeg 2 miljoen meer financiële daadkracht :

  • Personeelsstop : o.a. geen sportfunctionaris meer noch administratief bediende en werkman als vervanging
  • Extra dividend PBE & Infrax           
  • Inbreng via PPS door Infano            
  • Vermindering van Patronale Lasten voor statutairen
  • Diverse besparingen inzake toelagen aan het OCMW
  • De “blijvende”  extra lage interestvoeten op leningen
  • Verdagingen  en grotere spreidingen van een aantal investeringen
  • Vermindering gemeentelijke toelage aan het  AGB

Hierdoor konden de meerderheidsbeslissingen in de nieuwe versie van het budget 2016 en fmjp worden opgenomen  zonder de kas en/of de autofinancieringsmarge rood te doen kleuren.

De extra financiële ruimte kwam er niet plots of  als een “mirakel” maar was een samenloop van gunstige omstandigheden en financiële inspanningen van de voorbije jaren. Dit vergeten sommige persberichten wel te vermelden.

Om het nogmaals duidelijk te stellen, alle beslissingen van de gemeenteraad die een meerderheid van de stemmen behaalden, zijn vervat in het nu voorgelegde budget 2016 en financieel meerjarenplan 2016 - 2019.

De coalitie LVB N-VA vroeg bij monde van de Schepen van Financiën in de gemeenteraad  het budget 2016  en het fmjp unaniem goed te keuren, ten einde de gemeentediensten terug “normaal” te laten werken! De twee vereiste evenwichtscriteria waren ontegensprekelijk bereikt.

Zoals verwacht kwam er bij de stemming vanwege de CD&V – Spa fractie een volmondig NEEN! Nochtans werden  al hun dictaten opgenomen in de toekomstige plannen.

Wie speelt hier politieke spelletjes? 

Schepen van Financiën G. Defloo

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is