Het nieuwe bestuur

Op 21 maart 2017

REFLECTIE ROND DE AANSTELLING VAN EEN NIEUW GEMEENTEBESTUUR

 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2006 behaalde CD&V-Sp.a 50,59 % van de stemmen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 behaalde CD&V-Sp.a 45,86 % van de stemmen. In 2006 was het een nipte overwinning  en in 2012 betekende het een  klein verlies !

Elke partij wil macht maar ook vrede.  In het Westen worden beide al decennia lang verzoend door te evolueren naar een politiek systeem waarin de kiezer finaal beslist welke partij de macht krijgt toebedeeld.  We willen dus niet meer meemaken dat een paar enkelingen menen de verkiezingsuitslag te mogen herschrijven door te grijpen naar weinig verheven technieken als  vervalsing van stembiljetten, hacking van stemcomputers of - zoals nu gebeurde in Pepingen - overloperij en besloten akkoorden.

Toegegeven, in 2012 was het een nipte verkiezingsuitslag, maar als een bepaalde partij 6 jaar haar beleid tot uitvoering heeft kunnen brengen en vervolgens geen duidelijk mandaat krijgt van de kiezer om dit verder te zetten, dan is het logisch dat de tegenpartij aan zet komt en dat men de macht ‘loyaal’ overdraagt wetende dat er 6 jaar later ook weer verantwoording dient afgelegd en er dus een nieuwe eerlijke kans komt voor iedereen.

Het siert de nieuwe meerderheid helemaal niet dat ze aan deze basisprincipes verzaakt heeft en dat ze zichzelf ipv de kiezer centraal is gaan stellen in het systeem waardoor een stukje beschaving teruggedraaid wordt.

Afscheidnemend Schepen, Gerard Defloo

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is