meerjarenplan 2014-2019

Op 9 december 2013

Pepingen, 17 december 2013 : meerjarenplan 2014-2019 wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 Eind juni 2010 gaf de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, provincies en OCMW's. Dat houdt in dat de gemeenten vanaf één januari 2014 verplicht worden om nieuwe spelregels in acht te nemen op het vlak van de beleidsrapporten (meerjarenplan, budget en jaarrekening), evenals van de regels voor de boekhouding.
Terwijl nieuwe investeringen zich opdringen, dienen tegelijk maatregelen te worden genomen om de gemeentefinanciën gezond te houden.

Saneren wordt leidmotief

De financiële toestand van de meeste Vlaamse gemeenten is verre van rooskleurig. Deze gemeenten zullen de komende jaren, de tering naar de nering moeten zetten, een kritische analyse moeten maken van de dienstverlening die zij in de toekomst wensen aan te bieden aan hun inwoners. Dat men de broeksriem zal moeten aanhalen, is nu al duidelijk ook voor Pepingen.
Gemeenten gebruiken om te besparen meestal de kaasschaafmethode. Een groeiend aantal lokale besturen voeren een kerntakendebat. Te Pepingen worden beide methoden gehanteerd.
Tijdens een kerntakendebat wordt een nieuw evenwicht gezocht tussen het “moeten” (de opgelegde taken), het “willen” (de ambitie van de beleidsploeg) en het “kunnen” (de budgettaire ademruimte).

Geen alledaagse materie

Er wordt een nieuw boekhoudsysteem ingevoerd, zowel voor OCMW als voor GEMEENTE en daarbij wordt er een strak financieel regime opgelegd, zo moet er : ten eerste per jaar een “financieel evenwicht zijn op kasbasis” (ontvangsten min uitgaven moeten gelijk of groter zijn dan nul). Tekorten zijn niet toegestaan. ten tweede moet in 2019 de “autofinancieringsmarge groter of gelijk zijn aan nul”. Autofinancieringsmarge = ontvangsten min de som van (uitgaven + kapitaalsaflossingen + interesten).

Verstrekkende gevolgen

Er dient, een opmaak van een BBC architectuur te gebeuren in volgende dimensies: beleidsdomeinen (vb. vrije tijd), beleidsvelden (vb. sport) en beleidsitems (vb. zwembad). De indeling van deze structuur heeft verregaande gevolgen voor de informatie die verstrekt wordt naar de gemeenteraad toe’.

Alle rapporteringen worden opgemaakt per beleidsdomein (vb. rapportering over inkomsten en uitgaven van beleidsdomein vrije tijd). Binnen de beleidsvelden en beleidsitems, mogen de budgetten zonder budgetwijziging via de gemeenteraad worden geschoven van de ene post naar de andere! Pepingen heeft gekozen voor vijf beleidsdomeinen : algemene financiering – algemeen bestuur – omgeving – mens en welzijn – vrije tijd.
In het meerjarenplan moeten er een aantal beleidsdoelstellingen geformuleerd worden: bijvoorbeeld de “verkeersveiligheid” verbeteren. Uit de geformuleerde beleidsdoelstellingen kan de meerderheid opteren om er een aantal – bijvoorbeeld twee of drie doelstellingen - prioritair te maken.

Rapportering

‘De doelstellingen dienen dan gerapporteerd te worden in beleidsrapporten. In deze rapporten dienen de resultaten van de genomen acties genoteerd te worden. Bijvoorbeeld: is het aantal verkeersslachtoffers gedaald in de voorbije zes jaar? En met hoeveel?’ Het is dus overduidelijk dat de nieuwe BBC de gemeenten een aantal efficiëntie oefeningen zal opleggen, o.a. omwille van het strakke financiële regime.

Pepingen formuleerde 3 prioritaire doelstellingen (voor nieuw en/of vernieuwend beleid) :

  • Pepingen verder uitbouwen als een dynamische gemeente met behoud van zijn specifieke karakter
  • Pepingen verhoogt de verkeersleefbaarheid en verkeersveiligheid van zijn inwoners
  • Pepingen maakt werk van een duurzame woon- en leefomgeving in harmonie met de landbouw.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is