Gemeenteraad 26 Feb.

Op 22 maart 2013

Op naar een constructieve oppositie..?

 

De gemeenteraad van dinsdag 26 februari 2013 is weinig constructief verlopen. Over het toegevoegd punt van de CD&V/SP-A fractie “De oprichting van een gemeentelijke commissie voor de oprichting van een sporthal”  hebben onze fracties intens gedebatteerd, maar niemand onder ons was overtuigd van de toegevoegde waarde van dergelijke commissie.

Ook het aangepaste huishoudelijk reglement van de gemeenteraad vond geen genade in de ogen van de oppositie. Op de gemeenteraadszittingen van april en juli 2007 verklaarde de voorzitter van de gemeenteraad (tevens burgemeester) het volgende : “een beknopte motivering moet gedicteerd worden vóór de stemming”… deze stellingname werd gedurende 2007-2012 door dezelfde voorzitter regelmatig benadrukt!  De kersverse oppositie vond pas nu dat dit ondemocratisch was. Inderdaad dit was sinds 2007 een ondemocratische passage in het huishoudelijk reglement en deze wordt nu rechtgezet.

Er werd inderdaad een aanpassing belastingsreglement op administratieve stukken zoals identiteitskaarten, rijbewijzen, trouwboekjes, vergunningen, politieverordeningen, genealogische opzoekingen, .... doorgevoerd. De oppositie stelde voor “om de stukken…zoals vergunningen sterke drank, nachtvergunningen ..., die afgeleverd worden ten behoeve van activiteiten van erkende verenigingen, scholen en Pepingse instellingen vrij te stellen van belasting”.

Twee bedenkingen hierbij : - waarom heeft de CD&V als beleidsploeg deze vrijstelling niet doorgevoerd gedurende  2007-2012? - gaat jong CD&V nu plots sterke drank en nachtvergunningen promoten?… en dit ten behoeve van scholen – erkende verenigingen en Pepingse instellingen… Maar ja, Paulus diende ook te aanbidden wat hij vroeger verbrandde en te verbranden wat hij vroeger aanbad!

Alle adviesraden dienen bij het begin van een nieuwe legislatuur opnieuw samengesteld te worden. In afwachting blijven de adviesraden “in de luwte” . Natuurlijk kunnen er adviesraden zijn die zich willen vereeuwigen, die onvervangbaar zijn, enz. Nu toegegeven kwaliteit kan nooit gemist worden en er bestaan nog zeldzame vogels ook in de 21ste eeuw.  Na “(her)oprichting” bekijken de adviesraden normaal hun statuten, zij kunnen die in alle vrijheid herwerken en daarna de goedkeuring vragen aan de voltallige gemeenteraad.

Mark Suykens, algemeen directeur van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), schreef in Contact – Maart 2012, onder andere het volgende : “ de regie moet opnieuw in handen komen van de rechtstreeks verkozen instanties, het moederbestuur, d.w.z. de gemeenteraad en het college”.

Gedurende de periode 2007-2012 waren er meer dan 10 adviesraden actief. Wij hebben geen plan B om het aantal adviesraden te verminderen. Zou een vermindering van het aantal adviesraden of een verandering van de samenstelling ervan een wereldramp zijn?  

Langs deze weg vragen wij de CD&V zich met hun oppositie rol gedurende 2013-2018 te verzoenen. Uiteraard mogen zij zich in de media verder profileren als de overwinnaars van de verkiezingen. Een eensgezinde meerderheid, soms samen met… en soms tegenover…, een eensgezinde oppositie, daar wordt - de Pepingenaar - alleen maar beter van!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is