Gemeenteraad 26/03/2013

Op 10 april 2013

Een regelrechte vechtscheiding!

De gemeenteraadszitting  van  26.03.2013 beperkte zich inhoudelijk terug                           tot het niveau van een vechtscheiding. De gewezen meerderheid slaagt er maar niet in haar verkiezingsnederlaag op een passende manier te kaderen. Zou de nieuwe CD&V voorzitter bij deze niet kunnen zorgen voor een noodzakelijke koerswijziging?

Een groot deel van de zitting was gevuld met een afrekeningsritueel, waarbij vooral de voorzitter van de gemeenteraad en de gemeentesecretaris het moesten ontgelden. Na de succesvolle “plot” aangaande de geluidsmeter ondernam de ex-meerderheid een nieuwe poging om een ander beleidspunt van de huidigemeerderheid te laten goedkeuren, verpakt in CD&V vlag.

De CD&V stelde de begroting 2013 en de aansluitende meerjarenplanning op, niet om de nieuwe meerderheid ter wille te zijn, maar om aan te tonen hoe groot de positieve saldo’s nog zijn, dankzij hun beleid.

Het uittredende bestuur betreurt ten zeerste dat zij onze beleidsplannen 2013-2019 nog niet kennen. Alhoewel zij pertinent weten dat deze plannen, in het kader van een nieuw beheers- en beleidscyclus, ingevoerd door de Vlaamse Regering, slechts vanaf begin 2014 in werking kunnen treden. De uittredende meerderheid weet dat er gedurende de periode 2013-2015 extra bijdragen nodig zijn om “de oudstrijders” passend te herdenken. Het moet je maar overkomen om te sterven in een oorlog!

De cruciale vraag is echter op welke beleidsplannen de CD&V haar begroting 2013  en hun aansluitende meerjarenplan gebaseerd heeft..? De CD&V  beweert bezorgd te zijn over de toekomst voor onze gemeentelijke adviesraden. Zij konden evenwel de oproepen voor de vorming van de nieuwe adviesraden uitsturen gedurende de periode 15 oktober tot 31 december 2012. Waarom hebben zij dit niet gedaan?

De CD&V wilde onlangs een begeleidingcommissie oprichten voor de bouw en de exploitatie van de sporthal. Gedurende de periode 2007-2012 was er blijkbaar geen behoefte aan een dergelijke begeleidingscommissie.

De uittredende meerderheid wilde gedurende de laatste gemeenteraadszitting een systeem van soepongs  (naar analogie met de koepongs voor jongeren - soepons : senioren onder elkaar) hoogdringend laten goedkeuren. Waarheid is het ook dat er in de begroting 2013 niets extra begroot werd voor de invoering van de soepongs!

De huidige meerderheid heeft zijn beleidsplannen aangaande  soepongs geparkeerd tot in de periode 2016-2019. Ook op de verkiezingsprogramma’s van de N-VA, tijdens de gemeentelijke cultuurbrunch van begin maart, op verslagen van het schepencollege werd gefocust op deze visie.

Vooraleer tot de invoering van deze ouderencheques over te gaan, dienen toch enkele zaken kritisch onderzocht te worde :

  • gaan deze cheques bijdragen om de vereenzaming een halt toe te roepen?
  • gaan deze cheques de aansluiting van actieve leden aanzwengelen?
  • beschouwen de ouderen het bekomen van deze cheques als een prioriteit?
  • wat is de financiële invloed op korte en middellange termijn van deze maatregel?

Wij zien en juichen het ook toe, dat de jongerenverenigingen bloeien… maar is dit door de koepong – de tijdsgeest – de inzet van de ambtenarij – de toevalligheden – de gemeentelijke logistieke steun -… Vele vraagtekens, die een antwoord waard zijn. De mens leeft niet van brood alleen, maar zich alleen steunen op de perceptie gecreëerd door de verzuilde lokale media is velen al zuur opgebroken!

De “ouderen” liggen heden ten dage vooral wakker van de volgende problemen (bekomen uit welingelichte bronnen)

  1. de verkeersveiligheid te Pepingen
  2. de toegankelijkheid van publieke gebouwen
  3. de nood aan een aangepaste eigen woning
  4. ….

De N-VA Pepingen zal in het eerste deel van de beleidsperiode 2013-2018 volgende acties ondernemen :    

  • informeren over de mogelijkheden om aan vrijwilligerswerk te doen
  • aanzetten tot een gezonde en actieve levensstijl (o. a. door recreatief te bewegen)
  • kansen geven om op een menswaardige manier oud te worden
  • stimuleren tot woningaanpassingen en nieuwe vormen van wonen
  • opvolgen dagdagelijks van de thuisverblijvende en mogelijke vereenzaamde ouderen
  • DE SLACHTOFFERS VAN DE GROOTE OORLOG BEDANKEN VOOR HUN INZET

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is