Pepingen, een tweede Titanic!

Op 4 juli 2013

Wie de huidige CD&V oppositie aanhoort en maar naar één klok luistert, zou het zowaar geloven! De voorgaande ploeg liet een kerngezonde financiële situatie achter en diverse projecten (Sporthal, Zagerij enz…) dienen slechts uitgevoerd worden… maar laat ons in alle eerlijkheid en openheid de feitelijke toestand meedelen. Wij berichten de Pepingse bevolking in de toekomst nog wat betreft  onze ontdekkingen bij de opening van de vele geschenkverpakkingen  aangeboden aan de nieuwe bewindsploeg. Voor het ogenblik zijn de meeste dozen nog zoek of dekt de verpakking geenszins de inhoud. De uittredende meerderheid liet ons voor het dienstjaar 2012 een gemeenterekening na met een positief saldo van 2.145.848,22 in de gewone dienst.

Het budget 2013 werd einde 2012 nog ter goedkeuring voorgelegd door de vorige bewindsploeg. Bij een legislatuurswissel is het verboden om nieuwe ingrijpende beleidsinitiatieven op te nemen in het budget van het daaropvolgende jaar. Het budget voor zo’n overgangsjaar is meestal eerder een formaliteit. Men voorziet dan louter kredieten voor het verder zetten van de gewone werking en voor het verder uitvoeren van reeds genomen beslissingen of lopende investeringen.

Niettegenstaande  de reeds enkele jaren negatieve berichten aangaande de evolutie van de gemeentelijke financiën liet de toenmalige bewindsploeg voor 2013 een budget goedkeuren met een tekort van meer dan 300.000 euro, verrassend niet?

De eerste budgetwijziging van de nieuwe bewindsploeg veroorzaakte een bijkomend tekort van nagenoeg 65.000 euro, grotendeels veroorzaakt door de gure en langdurige winter, met extra strooizouten en overuren als gevolg. Bij een legislatuurswissel start men niet met een nieuwe lei  en zodoende zal de rekening 2013 nog grotendeels bepaald worden door de gevolgen van de beslissingen van de uittredende meerderheid. Het is slechts vanaf 2014 en volgende  dat de rekening meer en meer  volledig door de nieuwe bewindsploeg zal gedefinieerd worden!

De eerste budgetwijziging 2013 gewone dienst vertoont een positief saldo van 1.773.596,64 euro. Het positief saldo gewone dienst zal tussen 31.12.2012 en 31.12.2013 verminderen met 372.251,58.

Bij gelijkblijvend beleid zowel door de hogere overheid als de lokale overheid zal onze gemeente in de toekomst ofwel een verhoging van de inkomsten dienen te hebben of een verlaging van de uitgaven of beide.

Een structurele verbetering  is  alleen te verwachten door een algemene heropleving van de economie en een aangroei  van de belastingbetalende Pepingse bevolking  met nagenoeg 15 % .

Wij zullen dus met minder middelen, meer moeten doen en de besparingen die her en der reeds ingezet werden bij onze buurgemeenten  geven de marsrichting of trend aan. Kortom, wij zullen allemaal wat meer mier en wat minder krekel moeten worden.

De Vlaamse Overheid zou via een Plattelandsfonds  Pepingen een extraatje bezorgen van 150.000 euro. Ter herinnering, de vorige bewindsploeg kon via het Lokaal Pact  genieten van een vermindering van leningslast ten bedrage van 435.700 euro.

Wie ook de alleenverdienste claimt voor deze “bonbons”  kan ons niet schelen (den Geert, Philippe, Dirk en Mijnheer BHV of in de volksmond, “onze”  Michel…) als deze maar smaken voor de Pepingse bevolking!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is