Sporthal Pepingen

Op 22 maart 2013

Als het kriebelt, moet je sporten… en niet pleiten voor de oprichting van een gemeentelijke begeleidingscommissie

http://www.persinfo.org/index.php?option=com_content&view=article&id=12402%3Abouw-pepingse-sporthal-niet-in-gevaar&catid=66%3Apepingen&Itemid=125

http://www.editiepajot.be/regios/10/articles/30563

Voor de bouw van een sporthal in Pepingen vroeg het kartel CD&V/SP-A de oprichting van een begeleidingscommissie. Aangezien de huidige meerderheid hier niet op in gegaan is, stapten de oppositie rechtstreeks naar de pers om hun ongenoegen te uiten. Los van twee persartikels, belichten wij graag onze beweegredenen voor deze ‘neen’!

Enerzijds heeft de vorige coalitie nooit zelf voorgesteld om dergelijke commissies in het leven te roepen toen zij de absolute meerderheid hadden en anderzijds hebben ze bij de wisseling van de macht op geen enkele manier aanstalten gemaakt om informatie over deze sporthal te delen met het kersvers college, dit even als voetnoot, maar dit zie je ook terug in hun argumentatie… “ In de vorige legislatuur hebben diverse mandatarissen veel informatie verworven. Wij willen deze kennis zo goed mogelijk delen met de nieuwe bewindsploeg.”…door de oprichting van deze commissie!

 

Dit is pure chantage want als het huidige college akkoord gaat met de oprichting van deze commissie, zal het vorige college hun informatie met ons delen. Is het niet zo dat de ontslagnemende ploeg zijn informaties en dossiers niet later dan 2 januari integraal overmaakt aan de nieuwe bewindsploeg?

 

Op dit moment heeft het huidige college het volledige dossier rondom de sporthal grondig doorgenomen en tot de conclusie gekomen dat een parking in de bestaande plannen ontbreekt, wat toch wel essentieel is als je bezoekers verwacht… maar dit even terzijde.

 

Feit is dat de sporthal gebouwd zal worden door het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB), opgericht door het vorige bewind voor de bouw van o.a. deze sporthal.

 

Het oprichten van een Gemeentelijke begeleidingscommissie (GBC) is een herhaling van de reeds bestaande inspraak- en beslissingsmogelijkheden.

 

- Het AGB en de gemeenteraad vertegenwoordigen de politieke vertegenwoordigers (uitvoering en controle, zowel meerderheid als oppositie)

- Een AGB kan altijd de hulp / advies van experten inroepen en deze ook een vergoeding geven (uurloon of presentatiegeld, indien uurloon is dat via aanbesteding)

- De gemeenteraad is toezichthouder over de AGB-activiteiten

- De sportraad is het ideale forum om ‘de toekomstvisie van een sporthal’ te bespreken.

 

Op formele vraag van het AGB kan een formeel advies worden ingewonnen of de sportraad kan het op zelfstandige basis bezorgen. Daarnaast bezitten de aanwezige organen alle kennis of ze kunnen deze inroepen (zowel AGB, gemeenteraad als sport- of andere raden enz…)

 

Om daarnaast nog eens een GBC op te richten waar opnieuw een herhaling van de feiten wordt opgesomd, niet-georganiseerde derden aan toegevoegd worden of individuen lukraak hun mening kunnen uiten lijkt voor het huidige bestuur dubbel werk, het geheel kan contraproductief werken en zal de start van de bouw niet bespoedigen. Het dossier wordt nu reeds  behartigd door het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, het autonoom gemeentebedrijf , de sportraad, enz. Welke ploeg wordt sterker bij de opstelling van 7 reservespelers, die weten dat zij nog minstens 6 jaar op de bank gaan zitten?

 

Ook al wordt gesuggereerd dat de oprichting niet gepaard gaat met een financiële kost (geen presentiegelden), het voor de geïnteresseerden en de aangestelde leden heel wat vergadertijd zal kosten. En dit terwijl er op andere niveaus efficiënter kan vergaderd worden.

 

Het bouwen van een sporthal in de Grasmeerstraat kon de provincie bekoren en  de oprichting van de sporthal is voor de huidige meerderheid, een topprioriteit.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is