Verslag gemeenteraadszitting van 24 mei 2012

Op 6 juni 2012

 

Op deze zitting stonden nagenoeg 25 punten op de agenda, maar ik blijf even stil staan bij een drietal punten. De voorzitter, tevens burgemeester, opende de debatten om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. 

(1)   Haviland Intercommunale - Statutaire gewone algemene vergadering van 21 juni 2012 Goedkeuring agenda en aanstelling gemeentelijke afgevaardigde. 

De aanstelling  van de gemeentelijke afgevaardigde gebeurde unaniem, niettegenstaande de door Marleen ter plaatse  te nemen verantwoordelijkheid enorm is. Maar in organisaties waar het rommelt, zoals Haviland, worden de agendapunten bijna altijd “unaniem” goedgekeurd.

Hun  jaarrekening 2010 oogt dramatisch en in het verslag van de commissarissen lees je bijzonder veel alarmerende opmerkingen, onder andere: “…de administratieve organisatie laat nog geen volledige controle toe… voorzieningen zijn onvoldoende gestaafd… kan niet op betrouwbare wijze worden bepaald… enz”. Hopelijk vertoont de jaarrekening 2011 een fraaier beeld, ook en in de eerste plaats in het belang van onze gemeente Pepingen. 

Haviland kondigde een tijd terug aan dat de afvalactiviteiten geschrapt zouden worden en  overgedragen worden aan Incovo. Aangeraden werd aan alle vennoten (gemeenten) om ook over te stappen naar deze intercommunale voor het uitdienen van het afvalcontract. Inmiddels heeft Haviland de afvalactiviteiten evenwel terug opgenomen in hun kerntaken en voeren ze deze dan ook zelf uit! 

In het najaar van 2011 werd ook het behoud van hun aangepaste woning- en industriebouw aangekondigd. Ondertussen is er geen sprake meer van de “immo”-vleugel, terwijl de Raad van Bestuur (55 stemgerechtigde leden) nog niet aan afbouw toe is. Verder blijft het voor deze bestuurders gezellig vertoeven in “De Salons Waerboom te Groot Bijgaarden”, gekend omwille van de goede service, kwaliteit en sfeer, gekoppeld aan een zeer betaalbare prijs! 

Onze boodschap: “de financiële situatie van Haviland is dramatisch en er is geen enkele indicatie dat de problemen echt worden aangepakt; vandaar kan er onmogelijk kwijting gegeven worden”. Ongelofelijk maar waar: het wordt uitkijken naar 2030 want Haviland heeft op 31 mei een streekcongres Halle-Vilvoorde houden aangaande toekomstvisie voor Halle-Vilvoorde 2030! 

(2)   Autonoom Gemeentebedrijf Pepingen – Tussenkomst in het exploitatieverlies 2011. Goedkeuring en Autonoom Gemeentebedrijf Pepingen - Goedkeuring jaarrekening 2011 - Kwijting bestuurders - Kennisname verslag van College van Commissarissen.

Ondanks de vele opmerkingen aangaande de statuten, de beheersovereenkomst, de rekeningen, enz. heeft de oppositie deze punten goedgekeurd. Niettemin blijf ik bij mijn standpunt verwoord tijdens de gemeenteraadszitting van 20 mei 2010, maar een meerderheid heeft de goedkeuring gegeven aan de oprichting van een AGB!

Ons meedogen is verder gebaseerd op het feit dat het hier een eerste boekjaar betreft en dat éénieder hieruit kan en moet leren. Ik kijk reikhalzend uit naar het tussentijds verslag over het AGB dat normaal deel dient uit te maken van de gemeenteraad van juli aanstaande. De voorzitter dankte alle betrokkenen voor de geleverde inspanningen. Ik dacht dat vervolgens voor deze mensen een uitnodiging voor “De Salons Waerboom” of “De Verleiding” ging volgen, maar het werd geen van beiden.

 

(3)   Ik besluit met het verslag rond de “Kerkfabrieken” waarbij telkens de jaarrekening 2011 werd voorgelegd en het advies “unaniem” werd goedgekeurd voor de kerkfabrieken van Elingen - Bellingen -  Bogaarden - Heikruis – Pepingen.

 Een aandachtige lezer zal opgemerkt hebben dat de kerkfabrieken van Kokejane en Beert ontbreken. De kerkfabriek van Kokejane is al enkele jaren terug onder de hoede van burgervader Kris Poelaert. Maar de Kerkfabriek van Beert heeft het aangedurfd zijn jaarrekening van 2011 niet voor te leggen. Er is zelfs meer, ook de jaarrekeningen 2009 en 2010 laten nog op zich wachten.

 Vlaanderen telt ongeveer 1800 kerkfabrieken die minstens elkeen, één kerk beheren. Ongeveer één op drie parochiekerken is beschermd als monument. Ongeveer 20 % van de kerkfabrieken zijn zelfbedruipend en ontvangen geen exploitatietoelage van het gemeentebestuur. De kerkfabriek van Beert vertoeft in deze situatie (één kerk – beschermd monument – zelfbedruipend). Voor uitgaven aangaande exploitatie of investeringen zijn er weinig of geen belemmeringen. 

Een liedje van Rina Pia schiet mij te binnen:

 Er speelt een orgel in mijn straat

Ons oud refrein in drie kwart maat

Uit ieder raam gooit men een cent

voor ’t aapje van de orgelvent

Ik hoor hem zingen in de …

 Dit alles om in het lang en het breed aan de wereld te verkondigen dat  het orgel in de kerk van Beert  al een tijdje hersteld is.

 


Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is