Verslag van de gemeenteraadszitting van 19 april 2012

Op 23 april 2012

Gemeentebestuur Pepingen

Het ontwerpverslag omvat weliswaar 14 agendapunten, maar slechts de voornaamste onderwerpen worden in onderstaande tekst wat meer in detail toegelicht.

De hoofdbrok van de zitting betrof uiteraard de goedkeuring van de gemeenterekening 2011.

De totale opbrengsten voor de periode 2007-2008-2009-2010 overtroffen de kosten van dezelfde periode met 814.460,83 euro. Maar gedurende het dienstjaar 2011 overtroffen de kosten in zo’n aanzienlijke mate de opbrengsten dat er een verlies werd geleden van maar liefst 812.887,93 euro.  Voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 wordt inderdaad links en rechts wat zoets rondgestrooid!

Dit slechte resultaat heeft een belangrijke negatieve invloed op het eigen vermogen én de kastoestand van de gemeente.

Wij wachten op de rekeningen van het AGB (autonoom gemeentebedrijf) vooraleer wij de gemeenterekening verder becommentariëren. Om de transparantie te verzekeren tussen de rekeningen en begrotingen van beide organen is het absoluut noodzakelijk om deze gelijktijdig voor te leggen... Immers, een fundamentele kritiek op de AGB’s is dat zij zowel de versplintering van het lokale bestuur in de hand werken als de democratische controle aantasten.

Bij het horen van de talrijke jammerklachten veroorzaakt door de aanzienlijke afbouw van de dienstregeling door “De Lijn” zou je plots de indruk krijgen dat “De Lijn” veel meer klanten heeft dan het aantal passagiers die je dagdagelijks op de bussen ziet of zag... Maar de nieuwe situatie zal op regelmatige tijdstippen verder bekeken en geëvalueerd worden. Laat ons intussen stilletjes roepen: “Lang leve de Belbus”.

Het college van burgemeester en schepenen vond ook de tijd rijp om een reglement sociale voordelen voor het personeel ter goedkeuring voor te leggen en dit per toeval, een zestal maanden vóór de gemeenteraadsverkiezingen

Verder is er vooruitgang in de dossiers :

-      “vernieuwen van de bestaande betonvloer in het ontmoetingscentrum De Schuur”

-      “riolerings- en wegeniswerken aan de nieuwe baan”

Een mooie afsluiter van de zitting is de unanieme goedkeuring  van agendapunt 14, Ruimtelijke Ordening – RUP Sporthal – Definitieve aanvaarding.

Hopelijk wordt dit de dossier niet vertraagd door de eis om alsnog een Milieueffectrapport (MER) op te stellen. Er zijn wellicht milieu-invloeden, maar deze zullen door de bevoegde instanties geëvalueerd worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is